Colegiul National ”Al. Papiu Ilarian” – Targu-Mures

Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian"
Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian" 2
Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian" 3
Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian" 4
Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian" 5
Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian" 6

 

Unul dintre cele mai bune colegii naționale din județul Mureș, Papiu, își desfășoară activitatea într-o clădire cu un bagaj istoric important, fiind astfel un obiectiv turistic al orașului nostru.

Turiștii care vizitează Târgu-Mureșul vor observa o clădire uriașă, situată între străzile Bernady Gyorgy, Alexandru Papiu Ilarian, Crizantemelor și Cimitirului, vis a vis de Cetatea Medievală. Aici își desfășoară activitatea una dintre cele mai bune instituții de învățământ din județul Mureș, Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian.

Clădirea actualului colegiu a ridicată din ordinul primăriei conduse de György Bernády, pentru Școala Superioară de Fete (în limba maghiară Felsőbb Leányiskola). Începerea construcției s-a făcut în urma unei decizii ale consiliului local, din 28 februarie 1911. Pentru obținerea suprafeței necesare pentru construcție, au fost achiziționate patru case din Piața Bem József, care erau situate pe acel teren, suma totală pentru achiziția acestora fiind de 35.000 de coroane. Construcția școlii a început la 1 septembrie 1912, fiind realizată de către o firmă din Budapesta, căreia i s-a pus condiția ca într-un an să fie terminată clădirea, pentru ca in septembrie 1913 să se poată deschide noul an școlar pentru Școala Superioară de Fete. Întreg edificiul a costat 939.250 de coroane și ocupă o suprafață totală de 2.790 de metri pătrați.

Clădirea este impozantă, având trei niveluri. În fața intrării principale a fost construit bustul marelui istoric și om politic român, Alexandru Papiu Ilarian (1827-1877), cel ce a fost unul din principalii organizatori ai revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868.

După ocuparea Transilvaniei, în 1918 școala a fost confiscată și preluată în proprietatea statului român iar la 3 octombrie 1919 isi deschide cursurile Liceul “Al. Papiu Ilarian”, prima institutie de invatamant liceal în limba română de pe valea superioară a Mureșului. Intre 1940 si 1944 intituția fost restructurată și a început activitatea Școala Supremă de Comerț cu predare în limba maghiară. La 1 octombrie 1944 si-a reluat cursurile în limba română, iar pana in 1948 a functionat ca liceu de baieti ulterior devenind un liceu mixt cu predare atât în limba maghiară, cât și în limba română. În anul 1999, liceul Papiu devine oficial Colegiu Național, iar în 2005, secția maghiară se mută la Liceul Teoretic Bolyai Farkas, liceu cu predare exclusiv în limba maghiară.

Pe www.visit-mures.ro aveţi posibilitatea de a afla care sunt cele mai atractive obiective turistice din judeţul Mureş!

Posteaza un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.

Localizare Colegiul National ”Al. Papiu Ilarian” – Targu-Mures

Un raspuns la Colegiul National ”Al. Papiu Ilarian” – Targu-Mures


Fostul meu liceu! Ce amintiri! Țineți-o tot așa!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>